'

05 mei 2011 - Persartikel - Terugkeer Markt« Terug

"Hier heb ik gewoon een jaar op gewacht", zegt Liliane Dockx uit Tongerlo (Westerlo), terwijl ze van een terrasje op het Westelse marktplein (Terras van Den Anker) geniet. Ze heeft het niet alleen over haar tasje koffie, maar vooral van het bezoekje aan de weekmarkt in het vertrouwde centrum van Westerlo. "Ginder ben ik maar één of twee keer geweest. Ik vond het te ver gaan en veel moeilijker om je auto te parkeren. Hier is het gewoon veel plezanter. Iedereen is hier content." 'Ginder' is de Guldensporenlaan, waar de wekelijkse markt meer dan een jaar lang post vatte terwijl Westerlo de Grote Markt en omgeving helemaal heraanlegde. "De Guldensporenlaan was niet ideaal, maar het was gewoon het beste alternatief", zegt de gemeentelijke marktmeester Tom Michiels. "Ik denk dat het in die optiek zeker nog meegevallen is. Maar vandaag (woensdag, red.) kreeg ik toch vooral positieve reacties dat de weekmarkt weer in het centrum is teruggekeerd."

Zoeken naar een vaste plaats
Het innemen van de standplaatsen betekende woensdagochtend in alle vroegte nog een beetje meet en paswerk, omdat sommige straten een nieuw profiel hebben gekregen. Toch vond 98 procent van de marktkramers hun vertrouwde standplaatsje van weleer terug. "We zijn absoluut blij, want nu vinden we onze vaste kraampjes terug", lachen vriendinnen Liliane Aerts en haar vriendin Anita. "Je zou er van staan kijken hoe mensen altijd weer naar een vaste plaats teruggaan. Schuif een kraam volgende week vijf meter op en ze vinden die niet meer", lacht groente- en fruithandelaar Guy Wagemans uit Olen. "Maar vandaag is het heel druk en ik heb redelijk goed verkocht. Dat is het grote verschil met de Guldensporenlaan. Daar had je misschien wel veel geloop, maar weinig verkoop."

Dat het druk was, kon je ook uit de respons op de marktwedstrijd afleiden. Vanaf 07u30 stonden mensen al aan te schuiven om hun deelnemingsformuliertje in de doos te kunnen stoppen, om zo aanspraak te maken op een jaar lang gratis winkelen. De bekendste inwoonster van Westerlo, de behoorlijk zomers uitgedoste Natalia, mocht het winnende lootje trekken. Een dame uit Westmeerbeek (Hulshout) krijgt de volgende 52 weken telkens voor vijftig euro aankoopcheques, waarmee ze inkopen kan doen bij de marktkramers en lokale middenstand.

     
Untitled Document